Vepsebol

Da har jeg prøvd meg på «vepsebola» igjen etter mange års tørke. Jeg husker at jeg lagde dem for mange mange år siden, og disse er kjempe gode!

Denne gangen hentet jeg oppskriften på «vepsebol» fra «Det søte liv«.

vepsebol 2

 • 3 stk. eggehviter
 • 2 ts vaniljesukker
 • 200 gr sukker
 • 200 gr kokesjokolade
 • 200 gr mandler
 1. Pisk eggehvitene stive. Tilsett vaniljesukker og sukker litt og litt under fortsatt kraftig pisking. Pisk videre til du får en tykk og glatt marengs.
 2. Hakk mandler og kokesjokolade grovt (dette kan gjøres med kniv eller raskt i en food processor med hakkekniv). Hvis du vil variere oppskriften, kan du bytte ut halvparten av mandlene med 100 g kokos.
 3. Vend mandlene og kokesjokoladen (og eventuelt kokos) forsiktig inn i marengsen med en slikkepott. Det er veldig viktig å røre helt forsiktig for at marengsen skal beholde sin tykke, faste konsistens. Bruker du mikseren eller rører for kraftig for hånd, vil marengsen kunne klappe sammen og bli tynn i konsistensen, og det vil resultere i flate kaker.
 4. Sett topper ved hjelp av to teskjeer på stekeplater dekket med bakepapir. Det skal bli omtrent 60 stk. Beregn litt avstand mellom kakene for de flyter noe utover under stekingen.
 5. Stek kakene midt i ovnen ved 180°C i ca. 10 minutter. La kakene avkjøles helt på platen før de forsiktig flyttes over på rist med en stekespade.
 6. Når kakene er helt avkjølte, kan de legges i en kakeboks med matpapir mellom lagene. Merk at kakene er skjøre og at de derfor må behandles med forsiktighet.

Vepsebol er alltid like populære! Småkakene med dette artige navnet er blant de mest besøkte julekakene jeg har på Det søte liv. Hvert eneste år på denne tiden ser jeg at dette er en kake som veldig mange ønsker å ha i kakeboksen til jul. Vepsebol består av marengs som er tilsatt hakket sjokolade, mandler og eventuelt kokos. Kakene blir hvite på utsiden. Inni er de imidlertid mørkebrune på grunn av den hakkede sjokoladen. Smaken er fantastisk god! Jeg tipper at dette også kan bli en av dine favorittjulekaker!

Reklamer