Refleksjoner 29.12.11

Det å være med på dette mediesirkuset er noe helt for seg selv. Det at amerikanere er høflige kommer ikke som en overraskelse, men her hilser man på nye folk rett som det er, og noen kjenner deg faktisk igjen med navn og hvor man kommer fra. Kanskje det er det at vi kommer fra Norge som gjør det, hvem vet?…

Men det som er så morsomt med slike valgkampanjer som dette er hva det gjør med folka som møter opp. Jeg kan ikke unngå og trekke inn likhetstrekk med vekkelsesmøter eller shoppingglade damer på julesalg på H&M. Folk er ville med stjerner i øynene, og de tar bokstavelig talt helt av her. Det er nesten en ”halleluja” stemning rundt oss uansett kandidat.

Før man kommer inn i lokalet blir man møtt med media, folk som konstant selger ”buttons” med kandidatens navn og bilde på, samt t-skjorter med store bokstaver på. Gjerne sterke farger. Man blir også alltid møtt med smil og  ”How are you doing?”. Det er utrolig hvor villige folk er til å stille som frivillige og de som tjener på å selge ulike produkter. Mange av dem er med i bussene som kjører rundt i de ulike statene sammen med kandidaten. Det må være en opplevelse å få med seg! Stress, men artig!

For øyeblikket (29.12.11 kl.17:51) sitter jeg inne på presseområdet hvor Mitt Romney entrer scenen rullende inn med en buss og har ”Eye of the tiger” på full guffe i bakgrunnen. Folka som har møtt opp er gærne, og jubler helt vilt i det store lagerlokalet litt utfor Ames, Iowa. Stemningen er til å ta og føle på med en ca. 200-250 folk på et ca. 500m2 område. For å si det slik, det er digg å ha muligheten til en stol for presse, etter man har sneket seg rundt folkemengden med et kamera, og til tider sitter man på knærne slik at folka og andre pressefolk skal få lik tilgang som deg selv. Slitsomt, men verdt det!

Når kandidatene snakker, snakker de på en utrolig inspirerende måte, og de prøver å komme med ulike likhetstrekk med velgerne som er rundt dem. De velger virkelig tema etter ulikt publikum. For eksempel det å bruke jordbruk og jobber som et eksempel ovenfor bønder som har møtt opp. Eller det å kvitte seg med ulike styringselementer i Washington D.C. som utgjør bedre og flere jobber for folket og gi dem bedre styringsrett, og ikke minst pensjons alternativer. Det å gi dem en frihetsfølelse er viktig, og få dem til å tro at alt blir snudd om drastisk de første dagene den eventuelle nye kandidaten stiller i Det Hvite Hus og alt blir rosenrødt.

For meg som er utenfor og er nesten likegyldig til hvem som stiller til neste år, så er det utrolig morsomt å få med seg. Det showet de stiller med hver dag i nesten over ett år er imponerende. De skal ha masse kredit for utholdenhet og engasjement, for det er til og med slitsomt for oss utenfor å følge med på hva de gjør hver dag. De må jo bare ha en utrolig detaljert timeplan for hele perioden de stiller, og dette hadde ikke gått uten all den hjelpen og støtten de får fra de frivillige + noen ansatte. Jeg har liten tro på at de hadde fått til disse showene som de har i dag uten dem. Det er vertfall en opplevelse å fortelle sine barnebarn!

 

Vi er enda ikke rundet 2011, men for et kommende år det blir!! 

Reklamer